Advent

Røkelse, julekaker, lilla lys, juledekorasjoner, stressede mammaer og spente barnehjerter hører advent til. Selv om adventstiden er en tid for forberedelser, er det likevel lite som måler seg med å sette seg ned den 24. desember, med sine juletradisjoner og fire brennende adventslys. Da sitter nordmenn rundt i det ganske land, benket rundt ribba, pinnekjøttet, gavene og barne-TV og kjenner at adventstiden gjorde den store dagen enda litt bedre.

Advent markerer ventetiden mot feiringen av Jesu fødsel – julaften. Etter tradisjonen markerer man advent ved å tenne lys de fire søndagene før julaften. Med lysene synges tradisjonelle sanger, som «Tenn lys». Vi markerer også ventetiden med adventskalendere. Små gaver som henger på veggen og venter på å bli åpnet opp eller spennende historier og oppgaver i bøker, blader og på nett.

Selv om adventstiden fører med seg travle dager og fulle butikker, er denne tiden likevel deilig. Duften av julebakst og nyvasket hus. Synet av barn som lager engler i snøen og lyden av gamle juleklassikere på radioen år etter år. Og ikke minst fører advent med seg en ro, midt i all travelheten. En ro som senker seg som ikke vises i gatene. Denne roen vises heller ikke på måten alle sitter ned og slapper av. Roen advent fører med seg føler man gjennom et smil fra en fremmed, en sang på gata eller et julekort fra en gammel bekjent. Adventstiden kan nesten føles litt magisk.

Advent er en ventetid. Man venter på julaften og man venter på å feire med venner og familie og på god mat og drikke. Men for mange er advent kanskje noe av det man venter mest på i seg selv. For adventstiden er tiden hvor man, etter nordmannens bankende julehjerte, skal se ekstra godt til de rundt seg og ta seg av de som trenger å bli sett. Til og med det er verdt å vente på.

En kommentar “Advent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *