Julegaver

Førjulstiden er for mange en travel og koselig tid. Da skal det bakes, vaskes, lages god mat, og ikke minst gjerne både lages og kjøpes inn julegaver til familie og venner. Særlig står barnas ønskelister sterkt i fokus, og på kjøpesenter og på julegateåpninger kan man ofte møte nissen. Noen barn skriver også brev med ønskelister til julenissen, som mange mener bor på Nordpolen.

Tradisjonen med å gi hverandre julegaver kan ha flere opphav, og er gjerne resultat av en sammensmeltning av disse. I Bibelen kommer de hellige tre konger med gavene gull, røkelse og myrra til det lille Jesusbarnet. I norrøn tid var det vanlig for konger og herremenn å gi hverandre gaver i forbindelse med joleblotet, for å sikre og styrke allianser seg i mellom.

Den katolske helgenen Sankt Nicholas av Myra som levde i det 4. århundret sies å være opphavet til den moderne julenissen, og i følge tradisjonen gjorde han mange mirakler og ga også gaver til de fattige. Til minne om hans generøsitet ble det i forbindelse med feiringen av hans dag den 6. desember ofte utdelt gaver.

Tradisjonen med å gi julegaver er i konstant endring. Den har endret seg fra gaveutveksling mellom viktige herrefolk til en tradisjon for gaveutveksling mellom familie og venner, og hvor gaver til barna spesielt er i fokus. Julegavene til barna har også en oppdragende funksjon. Det het seg tidligere at det kun var snille barn som fikk julegaver, mens de som ikke hadde vært så snille i løpet av året, risikerte å få straff, kullbiter som symbol på at de hadde vært uskikkelige eller rett og slett ingenting. I dag henger dette i hovedsak igjen som en mild trussel fra foreldre til barna sine, for til og med uskikkelige barn ender nok opp med pakker under treet i dag.

Hva man gir i julegave er noe som har endret seg over tid. Tidligere var det vanlig å få nyttegjenstander og noe man trengte til jul. Klær, sko, verktøy eller husgeråd. Julegavene var oftest hjemmelagde, og man fikk som regel ikke mange gaver slik som i dag. Selv om man også i dag gjerne gir noe man vet gavemottakeren kan dra nytte av er det mer vanlig å gi luksus, opplevelser eller ting man vet vedkommende ønsker seg. Julegavene er også oftere kjøpt enn egenproduserte, selv om trenden er i endring og det nå er «in» å lage gaver igjen. En annen ting som er veldig i tiden er å gi opplevelser eller symbolske og veldedige gaver i stedet for materielle ting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *