Julekort

Glitrende bånd, dekorativt papir, hyggelige bilder av familie sammen og et hjertelig ønske om at en annen skal få en god jul og et godt nytt år. Selv om nordmenn stort sett bruker e-post, Facebook og telefon for å nå hverandre, er det likevel et eller annet i oss som får oss til å sette oss ned hvert år, legge litt kjærlighet og lykkeønskninger i en konvolutt og sende den til alle vi kjenner.

I følge Posten sender nordmenn tilsammen 15-20 millioner julekort hvert år, selv om vi kun er en gjeng på fem millioner mennesker. Nordmenn er ellers ikke kjent for å være så åpne og positive om du møter en av oss på gata. Men i juletider virker det som om et eller annet varmer litt ekstra om hjertene våre. For selv om vi ikke har snakket med tante Guri på fire år, og selv om vi ikke vet om skolekameraten fra flere tiår tilbake har den samme adressen, stopper det oss allikevel ikke fra å ønske hverandre god jul og godt nytt år.

Tradisjonen med å sende hverandre en hilsen til jul går tilbake til 1843 da John Calcott Horsley tegnet verdens første julekort. Og allerede i 1880 var det behov for skikkelig kortproduksjon. Etterhvert ble dette en skikk også i Norge. De første motivene på julekortene var ikke familiens fotografier, men tegnede stabbur med julenek på. Etterhvert utviklet dette seg til motiver av nisser og videre til bonderomantiske bilder og familiens feriebilder fra året som gikk.

Det er også mer vanlig med elektroniske julekort og julekort eller julebrev laget på PC, men fremdeles er brev sendt med Posten det vanligste. Uansett form og fasong, bilde eller tegning, grafisk designet eller håndskrevet er poenget det samme i dag som i J.C. Horsleys første julekort – nemlig å ønske andre en god jul og et godt nytt år.

2 kommentarer på “Julekort

 1. Dette er fra Vivi-Ann Berger
  Email: vivian.berger.gc@gmail.com
  Jeg har tenkt å sende julekort. Alt går bra igjen til jeg kommer til betaling. Prøvd flere ganger, og får betaling FAU-lederen hver gang. Dette har ikke hendt meg før når jeg skal betale, har nok penger i banken. Hva kan dette være? Er det en teknisk feil fra dere. Er 82 år og problemer med håndskrift grunnet gikt, så jeg så dette som en god løsning.
  Vær så snill og svar raskt.
  Hilsen Vivi-Ann

  • Hei Vivi-Ann. Her må du ha gjort en feil. Jeg vet ikke hvorfor du kommenterer her på nettsiden, men faktum er at det ikke selges julekort her – ei heller kreves det noe som helst betaling! Vær obs på hvor du gir fra deg kontakt- og betalingsopplysninger på nett, er du snill!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *