Julemat

Hvilken lukt er det som dufter så godt fra kjøkkenet på julaften hos dere?

Julematen er noe du ikke skal ta lett på. De aller fleste av oss har tradisjoner til julemiddagen som sitter dypt i ryggmargen fra vi er bittesmå. Nå er det jo blitt vanligere at de fleste av oss flytter mer rundt i landet (med tradisjoner i ryggsekken), og derfor spleises også tradisjonene rundt julemat mer sammen. Mange familier sverger til å lage dobbelt opp for å dekke alle behovene rundt forskjellig julemat. Julemiddagen er hellig.

Julematen flest sverger til

I lang tid har det vært to julemiddager som havner på flest bord her i landet. Her er det pinnekjøttet, som Vestlandet og Nord-Norge sverger til, og ribben (av svin) som er mest populær i Midt-Norge og Østlandet.

Julematen sier litt om hvem du er og hvor du er fra, vi er stolte av det. Som regel kan ikke julematen fra andre deler av landet kalles skikkelig julemat enn der vi er fra selv. Den gode lukten som oser ut fra kjøkkenet utover formiddagen på julaften får frem gode minner fra et godt familieliv og forventningene til julekvelden.

Lite utbredt julemat

Vi har også noen særnorske julemiddager som ikke er like utbredt som de to over. Sørlandet har en tradisjon på å koke torsk til julemat, mens lutefisken er litt mer spredt i landet. Oppslutningen rundt dette som valg på julekvelden er ikke veldig stor, men det ligger tradisjon bak det. Selv om lutefisken sin historie er litt uviss, så farer det historier rundt at det var helt tilfeldig hvordan den ble til. Du kan lese mer om lutefiskens historie på Lutefisklauget.com.

Utradisjonell julemat kommer først til storbyene

I storbyene her i landet så tar vi mer og mer etter hva USA har på agendaen. Vi har blant annet adoptert kalkun som en variant til julemiddag. Tidligere var kalkunen forbeholdt nyttårsaften, men den er blitt veldig populær også som julemat. Noe som kan komme av større helsefokus og flere som kun spiser hvitt kjøtt i sin diett.

Stekene er også mer utbredt i byene. Her er det gjerne litt kjøtt fra viltjakt (kanskje noen som vil skryte litt av fangsten sin?) og svinestek som er de mest populære stekene å servere på julaften.

Besøket og tradisjonen i huset bestemmer som regel hva som ligger på juletallerken

Når du skal planlegge julemiddagen, er det viktig å tenke på hvem det er som kommer og om dere har en tradisjon i deres hus. Det kan bli stor skuffelse og ikke den samme julestemningen uten riktig mat. Ta derfor kontakt med dem som er invitert og hør litt hva deres tradisjon er. Det kan lett kombineres å lage et par av rettene uten for mye stress. Mye av tilbehøret er helt likt, så det er hovedingrediensen som gjerne er den største forskjellen.

Det viktigste er uansett at alle har det hyggelig og koser seg med mat og godt selskap!

En kommentar “Julemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *