Juletradisjoner i utlandet

Kyllinggryte og surdeigspannekake, julesko og en tre timer lang messe. Dette er ulike juletradisjoner i andre land. Juletradisjoner er kanskje noe av det som står sterkest hos oss i julen. Vi har noe i våre familier og våre kulturer som vi ikke kan feire jul foruten. Mens juletradisjoner i andre land og andre kulturer gjerne har helt annet innhold.

Vi skal ikke langt før julen ser ganske annerledes ut. I Danmark står julelunsjen høyt. Den består av mange forskjellige pålegg, sammen med både juleøl og snaps. Og til middagen serveres gjerne and eller skinke. Mens i et annet europeisk naboland, Frankrike, ser vi at den tradisjonelle julestrømpa er byttet ut med juleskoen. Denne fylles med godteri.

I Etiopia feires julen 7. januar. Ettersom at julen her har et mer tydelig religiøst budskap, er gaver derfor ikke nødvendig eller viktig. Det religiøses viktighet vises også gjennom at man starter selve julefeiringen med en tre timer lang julemesse i kirken. Dagen fortsetter med kyllinggryte, doro wat og surdeigspannekake. Selve pynten ser annerledes ut. Ja, til og med juletreet er ulikt pyntet enn det norske. Treet blir i Etiopia pyntet med bomull og Jesusbilder, i motsetning til julekuler og glitter. Det er også vanlig at julepynten er fargerik, gjerne gul. Og vi sier i Norge at jula varer helt til påske, og vel, det gjør den i Etiopia.

Mens i USA der alt later til å være noen hakk større, er heller ikke dette et unntak når det kommer til jula. Mange tar helt av med julelys og dekorerer gjerne hele hagen og huset sitt. Hele nabolag blinker i alle farger. Pakkene åpnes på første juledag, i motsetning til julekvelden som er som en ganske vanlig kveld. På morgenen første juledag tar man seg ofte ikke tid til å pynte seg med finklær, men går rundt i vanlige klær eller pyjamas. Den eneste gangen man pynter seg mer er når man går i kirka.

Det finnes dermed ikke noe fasit på hva man gjør for å markere jul. Juletradisjoner i andre land kan være helt annerledes enn våre tradisjoner, men det er jul likevel. Juletradisjoner i andre land og kulturer kan for oss føles fremmed, men alle tradisjoner er kommet til av at det gleder folkene som deltar i tradisjonen. Dette har de alle som fellestrekk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *