Juletre

Gran og furukvister lyser opp stuene til mange familier da det nærmer seg jul. Juletrær blir dratt inn i stua og dekoreres med både lys og juletrepynt.

I private hjem i Norge er det veldig vanlig å plassere juletreet i stua, der det settes i juletrefot og blir pyntet, gjerne kvelden før julaften. Juletrepynten er det som får juletreet til å skinne. Det er veldig vanlig å ha snorer med det norske flagg, elektriske lys, blanke kuler, julekurver av papir og annen pynt på juletreet. Under juletreet er det vanlig å legge julegaver, store og små presanger pakket i fargerikt julegavepapir. Både i Skandinavia, hvor gaveutdelingen skjer på julaften, og i angloamerikanske hjem, hvor gavene åpnes om morgenen på juledagen.

Det har lenge vært vanlig å «gå rundt juletreet» på julaften eller under andre sammenkomster i julen. «Så går vi rundt om en enebærbusk» er en veldig godt kjent norsk sanglek. Familiemedlemmer og gjester tar hverandre i hendene, danner en ring rundt treet og går rolig rundt det mens de synger julesangen. I den kristne julefeiringen er juletreet livets tre i paradisets hage. I følge den kristne bibelen ble adgangen til livets tre stengt på grunn av Adams fall, og mennesket ble vist ut av paradisets hage. Men gjennom frelserens fødsel, som feires i julen, blir adgangen åpnet til livets tre. Derfor er juletreet et meningsfylt symbol i den kristne juletradisjonen.

Det å ta inn grønne vekster i julehøytiden er en gammel tradisjon i Norge. Opprinnelsen er uklar, men det finnes mange forskjellige teorier. Det kan ha vært et dekorativt element, eller det kan ha hatt en funksjon som å undertrykke vinterens makt eller beskytte mot overnaturlige krefter. Mange pynter trær som allerede gror i hagen, eller setter ut pyntede juletrær. Et juletre som står i hagen er som oftest bare til pynt og er vanligvis ikke dekorert like spesielt som juletreet inne.

Det er vanlig å beholde juletreet til like over nyttår, og det er sjeldent at det står lenger enn til trettende dag jul. Da tas julepynten ned og treet kastes. Siste frist for å rydde bort jula er 13. januar, da «tjuende dag Knut jager jula ut».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *